Göteborg - Västergötland 1-3 augusti 2003

Erling Jirle & Rune Svensson

Lokaluppgifter:
Tidskriften Calluna
Bertilsson, A. m.fl, 2002: Västergötlands flora . Lund.
Erik Ljungstrand, Hovås

På varje lokal står sockennamnet i allmänhet först, med semikolon efter.
1 augusti 2003

Startade 14.30 från Lund i stekande värme.

HALLAND
Steninge; Tittade på slätbjörnbäret, Rubus eluxatus, vid p-platsen vid Göstas café i Steninge (sett även 2002).

Ugglarp; Sökte guldlök, Allium moly, norr badplatsen.

Eftra; Kyrkan: Gott om blek fetknopp, Sedum hispanicum, på och nedan kyrkogårdsmurens norra sida.
Eftra; NV Ekhaga, liten skogsdunge. Kinesisk poppel, Populus simonii, 2 ex, hängande grenar och lätt att bli svampangripet verkar arttypiskt.

Träslöv; 200 m öster om f.d. järnvägsstationen, klon av rotskott på banvallen av körsbärsplommon, Prunus cerasifera (sedd även 1998).

VÄSTERGÖTLAND
Askim; sökte strandsumparv, Stellaria crassifolia var. minor på Stora Amundsön (på strand 400 m NV bro).

Försökte hitta till lokalen för japansk idegran vid Svartemossen i Askim, men gav upp i villakvarteren.
Glömde bort att använda den nyinförskaffade GPSen, och dagen efter var vi även beväpnade med Gula Sidornas kartor över Göteborg.

Övernattning i Billdal.

2 augusti 2003

Mölndal; Strax söder Sisjöns badplats: hedfryle, Luzula congesta.

Mölndal; nära banvallen vid f.d. Övre station (intill återvinningsstation) växte ett par buskage av filtbjörnbär, Rubus lagerbergii sect. Corylifolii.
Vid Hulelyckan, 1 km söder om Övre station, sökte vi vid utkastplatser (som ju villaägare är bra på att fixa) efter karpaterklocka, Campanula carpatica , rätt GPS-koordinater på Grönfinksgatan. Verkar utgången.
Stort bestånd parkstånds, Senecio sarracenicus , vid järnvägen strax väster Hulelyckan.

Mölndal; Västerberget. Vid Axgatan stannade vi först och letade rysk kornell, men fann bara planterad videkornell, Cornus alba stolonifera, vid en återvinningsstation. Där fanns en liten kvarstående skogsrest/trädgårdsrest med både tuja, nutkacypress och blågran (Thuja occidentalis, Chamaecyparis nootkanensis, Picea pungens).
Sökte även längs vägkanterna efter västkustbjörnbär, Rubus norvegicus.
Vi fann ett väl etablerat bestånd rysk kornell, Cornus alba alba, 100 m längre österut på Axgatan, vid sydsidan av Västerberget. (Bestämning efter Ekholms träd- och buskflora samt Lid & Lid). Kan nämna att det ligger ett koloniområde andra sidan vägen....

Västra Frölunda; Sökte alpklematis, Clematis alpina, på Försvarsgatan i Långedrag, såg bara trädgårdsexemplar.
Vid Austvägen, en tvärgata till föregående, fanns ruderatmark och berghällar där vi sökte kamtchatkafetblad, Sedum kamtschaticum och axalunrot, Heuchera cylindrica . Gott om bergglim, Silene rupestris, men ej de sökta arterna. På en gammal tomt fanns tigerlilja, Lilium lancifolium, troligen planterade här i en bergsskreva.
Men vid Försvarsgatan, på berghällar ner mot en damm, fanns ett stort bestånd kamtjatkafetblad.
Lundby; sökte gullklematis, Clematis tangutica, vid bensinmack på Vågmästareplatsen.

BOHUSLÄN
En kort avstickare strax utanför Västergötland, till den stora utfyllnaden på Karholmen i Torslanda sn på sydvästra Hisingen. Utfyllnadens bästa del, den östra, är tyvärr under igenväxning.
Nästan inget nytt jämfört med förra årets besök (exkursionen med Göteborgs Bot. För. 020928). Hittade ej bymålla, Chenopodoim urbicum, som skall ha förökat sig från förra årets stora ensamma ex. enl. Erik Ljungstrand.
Ett nytt fynd var ett stort bestånd i östra sluttningen av funkia, en typ med blommor i skiftande ljusblått/vitt, Hosta sieboldii möjligen, men Hosta är tyvärr ett mycket snårigt släkte med många kultivarer, så den får lämnas obestämd så länge.
Övriga arter förutom det vanliga tomat-pensé-ballongblomme-köret;

Mangold, Beta vulgaris var. cicla
Grå bolltistel, Echinops exaltatus
Bolltistel, E. sphaerocephalus
Blomstertobak, Nicotiana xsanderae
Mattram (vanliga och fyllda), Tanacetum parthenium
Sömntuta, Eschschólzia californica
Jättenattljus, Oenothera glazioviana
Dill, Anethum graveolens
Höstflox, Phlox paniculata
Höstaster, Aster novi-belgii
Astilbe, Astilbe Arendsii-gruppen
Purpurklätt, Lychnis coronaria
Kanariegräs, Phalaris canariensis
Petunia, Petunia xhybrida
Klöveroxalis (röd form), Oxalis fontana var. rufa
Hällveronika, Veronica longifolia xspicata
Norsk fingerört, Potentilla norvegica
Ulltistel, Onopordum acanthium
Sommarbinka, Erigeron annuus
Rosenstav, Liatris spicata
Svarta vinbär, Ribes nigrum
Citronmeliss, Melissa officinalis
Rönnsumak, Rhus typhina

VÄSTERGÖTLAND
Tuve; Sökte noga på 2 lokaler norr Slättadam efter naggbjörnbär, Rubus lamprocaulos. Men vi lyckades inte hitta detta sällsynta krypbjörnbär, trots rätt GPS-koordinater vid en bergfot.

Tuve; Hörkullen, strax väst Skändla by, ett högvuxet bestånd i fin blom av en märklig art, som samlar regnvatten i små skålar bestående av sammanvuxna blad:
Skålört, Silphium perfoliatum.
Enligt Erik Ljungstrand är den tidigare fina lokalen (som även nämns i Thomas Karlssons kompletteringar) stenbrottet vid Våmb i Skövde kommun numera skövlad.

Landvetter; snabbstopp vid ruggen med doftkörvel, Chaerophyllum aromaticum, söder om stationshuset.

Hindås; Takkullevägen 26. I vägkanten några ex av rysk nejlikrot, Geum aleppicum.

Lerum; 100 m S Bondegården. Stort bestånd i beteshage / fd park och även söder om vägen av;
Vit nysrot, Veratrum album ssp. album. Några i blom. Här skulle också finnas både amerikansk nejlikrot och rysk nejlikrot (Geum macrophyllum, G. aleppicum), eftersöktes ej.

Skallsjö; I Floda ligger ett hus, Oscarshöjd, med tillhörande park som beboddes av C.G.H. Thedenius omkring 1900. Han införde en mängd arter till parken. Enligt Västgötafloran, t.ex. sid. 293, skall parken vara "f.d.", men för tillfället verkar den vara väldigt putsad och privat. Bäckravinen utanför parken skall hysa flera utkomna arter, men vid vårt besök var bäcksluttningen väldigt igenvuxen av parksallat och intill fanns ett nytt bostadsområde. Jätteälggräs, Filipendula kamtschatica, syntes bara innanför staketet.
Vid bäckravinen fanns enstaka parksmörblomma, Ranunculus acris ssp. friesianus . Här skall även finnas en majsmörblomma av arten Ranunculus eliator (revidering av det som tidigare kallades lundsmörblomma, R. cassubicus ).

Stora Lundby; Här sökte vi länge efter en art med lokalangivelsen 500 m S Olstorp. Tog fasta på den större gården vid gamla Olstorps by och hamnade på flera bergknallar ute bland åkrar, men med hjälp av GPS blev det till slut rätt.
Det verkar som om det är den lilla samlingen hus öster om den stora gården som avses, men det bör då vara 500 m SO istället, så hamnar man rätt: ute vid stora vägen. Där växer ett sedan länge etablerat bestånd på Ulvåsbergets nordvästsluttning, ända till vägdiket av;
Alpkörvel, Molopospermum peloponnesiacum.

Stora Lundby; Om man fortsätter landsvägen norrut och tar av mot Olstorps nya by och stannar vid sista huset på vänster sida i Furuberg finns det gott om mörk gullstav, Ligularia stenocephala planterad i trädgården.
På granntomten öster om har den fröspridit sig in med några plantor. Här håller man på att bygga en ny villa, så troligen försvinner plantorna inom kort när/om man gör iordning tomten. (Lokalangivelse i Vg-floran: 300 m SV Gråbo gård).

Sedan var det mörkt, men vi var nära Bergum så vi gjorde ett snabbstopp vid Bergums kyrka och besåg bergumsbjörnbäret, Rubus loehrii med hjälp av ficklampa.

Inte så lätt att hitta tältplats i åkerbygden i Västergötland, men uppe på Vättlefjäll norr om Bergum hittade vi ett bra ställe, helt utan biltrafik på natten.

3 augusti

Gårdagen bjöd på några regnskurar och svalt och bra bilåkarväder, men idag var det tillbaka till den vanliga sommarhettan.

Östad; 300 m SSO Huvdens gård. Här vid en grusväg i ekskog nära en sommarstugetomt nära stranden av Mjörn fanns ett litet bestånd;
Guldflenört, Scrophularia chrysantha.

Trollhättan; Vid "Erik Carlsson Rondell", 500 m SSO Trollhättans kyrka sökte vi franskt kungsljus (Verbascum chaixii ssp. orientale, funnen här 1998). Hittade 3 arter, dock inte franskt, som verkar finnas mycket kort tid på en plats. Mörkt kungsljus fanns norr och öster om rondellen, och verkar som äldre ha delvis samma bladkaraktär som franskt skall ha; tvärt avskuren bladbas, ofta assymetrisk. Sydväst om rondellen fanns ett fint bestånd vitblommiga grenigt kungsljus, V. lychnitis .

Västra Tunhem; Vi gjorde ett försök på en art funnen 1984, vit skogsaster, Aster divaricatus, vid p-plats till Nordkrokens badplats, N Vargön.
Den gamla p-platsen verkar nyligen blivit ombyggd till rondell för vändande bussar, så risken är att den försvann vid rondellbygget, om ej tidigare. Det fanns andra utkast och fågelspridda arter runt en gammal igenbommad kiosk;
Häckberberis, Berberis thunbergii
Bergklint, Centaurea montana
Knäckepil, Salix fragilis
Rhododendron, typ parkrhododendron (R. catawbiens e)
Rysk kornell, Cornus alba alba
Penningblad, Lysimachia nummularia
och så fanns det ramslök, Allium ursinum, som finns vildväxande här vid Hallebergs västsluttning.

Sedan körde vi upp till Götene kommun och körde runt på ett antal småvägar för att hitta bra gräsmarker där man kunde finna resans viktigaste taxon, västgötaendemen västgötamåra, Galium suecicum var. vestrogothicum . Vi sökte på enefälader, runt fornminnen, i gles tallskog, runt Holmestads kyrka, på åkerholmar mm. Tittar man i floran är det tjockt med prickar, men det var inte så lätt som vi trott. Men till slut hittade vi en tjurhage som såg bra ut, vid vägen mellan Kinne-Vedum och Holmestad, och där fanns den i flera små bestånd på berghällar mitt i hagen. Tjuren var också lite intresserad av denna endem verkade det som. Hagen ligger 350 m VSV Kastenhov, Kinne-Vedum socken.

Lerdala; vid fd herrgården Sparresäter, numera lantbruksskola finns en gammal park där en buske spridit sig ut i en hel backe, och tidigare tydligen också längs en vägkant (väldigt klippt här nu) :
vidjeginst, Chamaecytisus elongatus.
Parken ingår i naturreservat, med fin gammal ekskog med förekomst av läderbagge, och här skall också enligt reservatsskylten finnas västgötamåra.

Varnhem; Vid sydväggen av den gamla kyrkan hittades 1990 flera ex av Moses brinnande buske, Dictamnus albus. Den verkar ha kommit upp spontant efter grävningsarbete. Vid vårt besök hittade vi bara en rabatt med planterade exemplar strax intill inne i klosterruinen, och ett ex spritt från den planterade raden. Enligt Erik Ljungstrand har man tydligen flyttat exemplar från kyrkväggen till rabatten !

Brotorp; sökte spärrkrusbär, Ribes divaricatum, vid åslänt 250 m V om Brotorp (ligger öster om Borås). Enligt GPS-koordinaterna hamnade vi istället 250 m SV eller S om Brotorp, där fanns en å som rann ut i en annan. Gott om åslänter således, men väldigt igenvuxet med hög vegetation, så vi lyckades inte finna den.

Tillbaka i Lund 23.45. 126 mil totalt.


Nedtecknat av Erling Jirle 14 augusti 2003, korrekturläst av Rune Svensson.

Tillbaka till exkursionslistan